Yeni orkide yetiştirmeye başlıyorsanız sık sorulan soruları okuyarak orkide bakımına iyi bir başlangıç yapabilirsiniz.
Ne sıklıkta sulama yapmalıyım?
Yetiştirilen orkide türüne ve bulunduğu ortama göre sulama sıklığı değişiklik gösterebilir. Öncelikle yapmanız gereken orkidenizin türünü öğrendikten sonra yetiştirme koşullarını incelemektir. Cattleyas, Dendrobiums, Encyclias, Epidendrums gibi orkideler iki sulama arasında saksı harcının hafif kurumasına müsaade edilebilir, Phalaenopsis, Paphiopedilums. Phragmipediums & Miltonias gibi orkidelerin saksı harcı daha nemli olmalıdır. Geceleri genç orkideler yetişkin orkidelere göre daha fazla sıcağa ve neme ihtiyaç duyarlar.Büyük saksılar, plastik saksılar daha seyrek sulanmalı, sepet, tel örgü veya toprak saksı gibi ortamlarla, küçük saksıda yetiştirilen orkideler daha sık sulanmalıdır. Ortam nemi düştükçe veya ortam sıcaklığı arttıkça saksıdan buharlaşan su fazlalaşacağından daha sık sulama gereği doğar. Işıklanma süresi azaldığında, ortam sıcaklığı düştüğünde (kışın) veya herhangi bir zamanda ortam nemi arttığında sulama sıklığı azaltılmalıdır.
Sulama konusu biraz karmaşık olmasına karşın çok basit bir yöntemle en doğru şekilde yapılabilir. Orkide bakımını yeni öğrenen her orkide sever mutlaka kök rengine bakarak sulama zamanı tespit yöntemini öğrenmelidir. Bunun için phalaenopsis gibi orkideleri şeffaf saksılarda yetiştirerek bakım deneyimi elde ettikten sonra farklı saksı tiplerinde ve farklı orkide türlerinde bakıma geçmelidir.
Musluk suyu kullanabilir miyim?
Farklı şehirlerde farklı su kaynakları kullanıldığından musluk suyu içerisindeki bileşenlere bağlı olarak bu durum değişir. Bazı bölgelerde kuyu suyu veya musluk suyu orkideler için kullanılabilirken bazı bölgelerde kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir. Suyun bileşimi yağmur suyuna ne kadar yakınsa orkideler o derece mutlu olacağından mümkün olduğunca arıtılmış su, kaynak suyu veya yağmur suyu kullanılmalıdır. Musluk suyu kullanılacaksa içerisindeki klor ağzı açık bir kapta kaynatma veya bir kaç gün güneşte bekletilmek suretiyle uzaklaştırıldıktan sonra kullanılmalıdır. Yağmur yağarken yağmur hasadı yaparak veya doğa gezilerinde tatlı su kaynaklarından ihtiyacınız olan suyu biriktirip kullanmanız en güzel çözüm olabilir.Karasal ve epifitik orkide arasındaki fark nedir?
Doğal ortamında orkide |
Saksı değişiminin gerekli olduğunu nasıl anlarım?
Orkide türüne ve duruma göre değişmekle beraber genellikle 2-3 yılda bir saksı değiştirilmelidir. Kökler tüm saksıyı kaplamış ve saksıdan dışarı çıkmışsa, siyah ve kahverenginde ölü kökler görünüyorsa, saksı harcı çürümüş veya kokuşmuş ise saksı değişimi yapılmalıdır. Saksı değişiminde yetişkin orkideler için her zaman bir büyük saksıya geçmeye gerek yoktur. Özellikle ölü kökler temizlendikten sonra kök topu küçülmüşse tekrar aynı boyutta taze saksı harcına dikilmesi daha uygundur. Orkide saksı değişimiOrkidemi ne sıklıkta gübrelemeliyim?
Orkideler düzenli olarak gübrelenmeli, yaz aylarında haftada bir, kış aylarında ayda bir ve daha seyreltik gübrelerle gübrelenmelidir. Orkideler için özel hazırlanmış orkide besini kullanılmalı ürün ambalajında yazılan talimatlara dikkat edilmelidir. Yeni orkide yetiştiricilerinin dikkat etmesi gereken konu su kalitesine göre değişmekle beraber uygulanacak gübre miktarında az gübre çok gübreden daha iyidir ilkesini akıllarından hiç çıkarmamaktır.En iyi orkide saksı toprağı nasıldır?
Öncelikle bilinmesi gereken epifitik orkideler kesinlikle toprak içinde yetiştirilmeye çalışılmamalıdır. Orkide toprağı yada asıl adıyla orkide saksı harcı, orkideler için özel hazırlanmış karışımlardır. Karışımın içeriği orkidenin bulunduğu iklime, saksı türüne ve sizin bakım şartlarınıza göre farklılık gösterebilir. Tüm saksı karışımları mümkün olduğunca havadar ve dengeli nem sağlama özelliğine sahip kolay kolay çürümeyen materyallerden oluşur. Saksı harcı hindistan cevizi kabuğu lifleri, ağaç kabukları, sphagnum yosunu, perlit, pomza gibi malzemelerin karışımlarından oluştuğu gibi saksı harcı yalnızca bir malzemeden de oluşabilir. Saksı karışımı hazırlarken orkidenin ekolojik yaşam koşullarına uygun köklere yüksek nem sağlayacak, ve havadar olacak karışımlar tercih edilmelidir.Orkide bakımı zor mu?
Kesinlikle zor değil aksine orkide bakımı kolaydır. Yalnızca diğer bitkilerden farklı istekleri vardır. Bu istekler karşılandığında ev ortamında rahatlıkla yetiştirilebilir.Orkide ne sıklıkta çiçek açar?
Bu sorunun cevabı orkide türüne göre farklılık gösterir. Bazı orkideler yılda bir kez çiçek açarken bazıları yılda 2-3 kez, bazıları ise yıl boyu çiçekli kalabilirler.Orkide kokulu mu?
Evet bazı orkide türleri kokuludur. Kimi orkideler hafif koku yayarken, kimileri çok güçlü koku yayabilir. Kokuların çoğu tanıdık kokular bazı orkideler gül, karanfil, yasemin gibi kokarken bazıları çikolata, vanilya, baharat kokusu gibi kokular yayar. Orkideler tozlaşma için sineklerin dikkatini hem şekilleriyle hemde kokularıyla çeker bu tip orkideler ise çürük et kokusu gibi kokular yayabilir neyse ki bu tür orkideler çok fazla değildir. Koku yayma zamanları orkide türüne göre farklılık gösterir. Gece, gündüz, bahar, yaz gibi.Ne tür Orkide Saksısı kullanmalıyım?
Orkideler doğada saksı içerisinde yaşamıyorlar. Doğal yaşam koşulları gereği kökler açıkta, ve ağaçlardan sarkmış şekilde havada asılı bulunuyorlar. Ancak evde bu ortamı sağlamak güç, köklerin yüksek nem ihtiyacı karşılanırken kökleri çürütmemek çok önemli. Aslında sağlıklı orkide yetiştirme sağlıklı kök yapısıyla çok yakından alakalıdır. Bu yüzden şeffaf plastik saksı kullanımı bazı avantajlar sağlayabilir. Kökler izlenebilirken doğada olduğu gibi köklerin ışıkla teması sağlanabilir. Toprak saksılar veya sepetler çabuk su kaybettiğinden sık sulanması gerekir. Plastik saksılar nemi daha uzun süre koruyabilir.Orkidem hasta ne yapmalıyım?
Eğer bakteriyel bir hastalık tespit ederseniz hastalığın diğer bitkilere bulaşmaması için öncelikle o bitkiyi diğer bitkilerden uzağa taşımanız gerekir. Herhangi bir işlem yapmak için acele etmeden sulama, gübreleme gibi bakım faaliyetleri durdurulmalıdır. Bitki karantinaya alındıktan sonra hastalığın teşhisi çok önemlidir. Doğru teşhis doğru tedavi yolunu bulmamızı sağlar.En sık karşılaşılan sorun aşırı sulamaya bağlı kök ve beslenme sorunlarıdır bu nedenle ilk işlem bitkinin kökleri su içinde mi kontrol edilmelidir. Değilse sonra olası hastalık ihtimallerine bakılmalıdır.
Öncelikle bitkinin genel durumu gözlenmelidir. Köklerde çürüme, yapraklarda buruşma, yumuşama, gövdede kararma gibi değişimler var mı kontrol edilmelidir. Bunlar bitkinin bakteri veya mantar hastalıklarını kapmış olabileceği ihtimalini güçlendirir. Yapraklarda delinme, bölgesel sararmalar, yapışkan sıvılar böcek ihtimalini güçlendirir bazı böcekler gözle görülebilir. Özellikle yaprak altları böcekler için kontrol edilmelidir.
Bitkimizin durumunu öğrendikten sonra internetten olası hastalıkları aramamız ve literatür çalışması yapmamız gerekir. Sitemizde sık karşılaşılan hastalıklar ve tedavi yöntemleri anlatılmıştır oradan kontrol edilebilirsiniz.
Tüm bunları yaptınız ancak hastalığı teşhis edemediyseniz uzman görüşüne ihtiyacınız varsa ilgili konu başlıklarından veya iletişim kanallarından bize ulaşabilirsiniz.
Merhaba bir adet tüp icinde dal orkide hediye aldim.Sibityum diye geciyor sanırım adı.kökü neyi yok.nasil edilmeli acaba
YanıtlaSilYorum Gönder